A gyűlölet

 2009.07.24. 09:34

Azt ismered, hogy egy pasi leesik az ötvenedikről? Ahogy zuhan lefelé, azzal nyugtatja magát: "Eddig minden rendben. Eddig minden rendben. Eddig minden rendben." Tudod, nem a zuhanás számít, a leérkezés.

Párizsban nem ritka, hogy elkeseredett emberek úgy döntenek, véget vetnek az életüknek és leugranak az Eiffel-toronyról. Sajnos nekem is részem volt benne, hogy egy öngyilkosjelöltet láthassak... Mialatt várta a nép, hogy mi lesz egy film jutott az eszembe. A Mártírok mellett ez az egyetlen francia film, amit megnéztem és sokra tartok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinz egy zsidó srác, tele haraggal. Legyőzhetetlennek gondolja magát, akinek senki nem mondhatja meg, mi jó és mi rossz. Hubert néger. Boxoló akar lenni, kitörni a gettóból és az őt körülvevő világból. Said képviseli a középutat két társa közt. Ő az állandóan nyavajgó, néha feleslegesen dumáló mitugrász.

Zavargások vannak Párizsban. Egy barátjuk a rendőri brutalitás és korrupció áldozatává válik. A "félelmetes" trió pedig elhatározza, bosszút állnak. Pisztolyt szereznek és bejárják a várost. Vinz egy fakabát vérére szomjazik. Párizs szívében pedig szomorú felfedezést kell tenniük. Nem oda valók. Elmaradottak, szegények. Ráadásul az utolsó vonat is ott hagyja őket, így csapdába esnek.

Elkeseredésükben törni, zúzni kezdenek. Beviszi őket a rendőrség, ahol szabályosan megkínozzák őket. Összetűzésbe kerülnek egy csapat skinheaddel. Vinznek "végre" lehetősége van arra, hogy vért ontson. Azonban képtelen megtenni...

 

 

 

 

 

 

Hogy megkapja-e jutalmát érte? Természetesen nem. Ez nem tündérmese, hanem dráma. Itt bizony gyakran a "jók" is pórul járnak. Mert az öreg Kaszás bizony nem válogat. Légy fehér, fekete, gazdag, szegény...előbb-utóbb el fog érni.

Rendkívül komoly, és megrendítő kérdéseket tesz fel ez a '95-ös remekmű. Ezek lennénk mi? Ez lenne a civilizáció? A rend őrei felelőtlenül ölnek, az emberek pedig képtelenek bármit tenni ez ellen? A politikusok kihasználnak minket, mindenki ott csal, lop, és hazudik, ahol tud. Ha bemész egy közintézménybe morcos dolgozók depressziós arcával kell farkasszemet nézned. Valami elromlott. Akár az autó szélvédője ütközéskor, mi is apró, porszemnyi darabokra hullottunk...

Van egy társadalom, mely ahogy zuhan lefelé, szüntelen nyugtatja magát: "Eddig minden rendben. Eddig minden rendben. Eddig minden rendben." Azonban nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés.

 

 

Díjak, melyeket a film bezsebelt:

  • Cannes-i filmfesztivál (1995)
    • díj: legjobb rendezés díja – Mathieu Kassovitz
    • jelölés: Arany Pálma – Mathieu Kassovitz
  • César-díj (1996)
    • díj: legjobb film – Mathieu Kassovitz
    • díj: legjobb produkció – Christophe Rossignon
    • díj: legjobb vágás – Mathieu Kassovitz, Scott Stevenson
  • Európai Filmakadémia (1996)
    • díj: legjobb első film – Mathieu Kassovitz
  • Lumière-díj (1996)
    • díj: legjobb film – Mathieu Kassovitz
    • díj: legjobb rendező – Mathieu Kassovitz

 

 

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moviejunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr991264515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása