Vakság

 2009.06.30. 18:57

2009-et írunk. Az emberiség egyre alacsonyabb szintre süllyed. Vajon meddig lehet folytatni ezt az önpusztító életmódot?

A Vakság letaglózó alkotás, mely a Legyek Ura szintjét is eléri egyesek szerint. A nagyvárosi forgatagban egy kocsi hirtelen megáll. A sofőr zavarodottan száll ki a járműből, elveszítette szeme világát. Néhány ember segít neki, orvoshoz megy. Akik kapcsolatba kerülnek vele, időközben mind megfertőződnek. Így ér eli el a vész a nulladik beteg szemorvosát is. Felesége azonban csodával határos módon nem betegszik meg. A kórban(?) szenvedőket karanténba teszik, elzárva őket a külvilágtól. Azonban a kormány túl későn reagált. A kezdetben szinte üres kórtermek megtelnek botorkáló emberekkel. Egyetlen látó van csak köztük.
A helyzet pedig egyre rosszabb lesz. Az emberek elveszítik méltóságukat, ott végzik el a dolgukat, ahol akarják. Fetrengenek a mocsokban. Mondvacsinált vezetőt is választ magának az egyik kórterem, aki a nőket prostitúcióra kényszeríti, az emberek vagyonát pedig elszedi. A külvilág helyzete bizonytalan, a tévé tönkremegy, rádiójuk lemerül. Magukra maradnak.
Nem is gondolnánk mennyire fontos szervünk a szemünk. A világból érkező hatások jelentős részét így fogadjuk be. Mi történne, ha egyik pillanatról a másikra elveszítenénk ezt az áldást? Magunkba zuhannánk, megőrülnénk? Bele nyugodnánk? Nehéz kérdés, válasz talán nincs is.
Büntetés lenne ez, amit Isten szabott ki az emberekre?  Megelégelte volna azt, hogy nézünk, de nem látunk?
A film során használt effektek félelmetesek. A vak emberek által "látott" világosság hatására mi is megborzonghatunk. Elmosódott képek látványa fogja elszédíteni azt, aki megnézi ezt a filmet.
Borzalmas, undorító, mégis szánalmas jövőképet láttat a Vakság.



A film a magyar mozikban 2009. június 11-től fut.

 

Elég erős vagy ahhoz, hogy szembenézz vele?


 

A bejegyzés trackback címe:

https://moviejunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr441218434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása